söndag 4 mars 2007

Historia på glid

Första söndagen i mars är det vasaloppet! Det har varit lite av en tradition i min familj att sitta framför TV när det startar och sedan titta från och till under förmiddagen.

I morse hade jag inte ställt någon klocka, men vaknade 07:30. Trodde jag skulle somna om men låg vaken så strax före 8:00 lämnade jag sängen, tog plats i soffan och såg starten. Mannen stannade i sängen.

Som vanlig intervjuades flera åkare före start och det talades om att vasaloppet är folkfest och kulturarv.

Vi vet ju att loppet är inspirerat av när Gustav Eriksson, sedemera kallad Vasa, kom till Dalarna för att uppmana folket till uppror mot kung Kristian II.
Eriksson skidade dock inte från Sälen till Mora utan mer troligt åt andra hållet. Och det är högst troligt att han inte ens skidade, eftersom en adelsman från uppland nog inte kunde åka skidor. Om det var mycket snö förflyttade han sig mer troligt med snöskor.

Är detta kulturarv? Kan sport vara kulturarv?
Vasaloppet har körts sedan 1922, åt samma håll men med lite olika sträckning. Männsikor medverkar ofta flera gånger, eller sitter bänkade i soffan för att titta varje år. Det är ett stort lopp även internationellt, Vasaloppsmuseet finns, med historik kring denna folkfest.
Så ja, det är väl helt okej att kalla det ett kulturarv.

Inga kommentarer: