tisdag 8 januari 2008

Rom, dag 1

Vi flög från Skavsta tidigt på morgonen med flygbolaget som hävdar att de är "on time", vilket stämde på ditvägen.
Det var väldigt smidigt att ta en buss från flyglatsen till Roms centralstation Termini och där fanns det pizza som blev en god lunch.
Vi bodde bara ett kvarter från Termini på ett enkelt men trevligt hotell där det ingick frukost. Eftersom kom redan vid kl 12 var inte rummet klart, så vi fick lämna våra väskor och gav oss ut på stan.

Vi bestämde oss för att ta buss 110, en turistbuss i två plan med öppen övervåning som åker runt alla stans stora sevärdheter, dock ej Coloseum på söndagar. Man kliver på, betalar, får en karta och ett par hörlurar, sätter sig på en plats och pluggar i lurarna. Efter att ha valt språk så kan man luta sig tillbaka och åka i c:a 2 tim medan man får fakta om alla besöksmål man passerar. Och som om inte det vore nog så kan man tillämpa den så kallade "stop n go" formen. Alltså att kliva av bussen vid något man vill titta närmare på för att sedan kliva på en senare buss när man vill åka vidare, så kan man hålla på hela dagen!

Första varvet satt vi kvar på bussen och såg allt från Vatikanen till Piazza di Popolo! Tillbaka på Termini klev vi av och gick till hotellet för att bära upp våra väskor till rummet och göra oss lite hemmastadda.
Sedan knatade vi tillbaka till buss 110 och åkte till hållplatsen närmast två av Roms kända besöksmål.

Vi följde en trång gränd till en liten öppen plats mellan några hus till Fontana di Trevi. Först gick det inte att se fontänen för den var packat med folk, men efter att ha knuffat sig fram till ett staket gick det bättre.
Ja, den är vacker, stor och barock. Speciellt eftersom det började skymma och den var upplyst på olika sätt. Men det var så otroligt mycket folk som trängdes runt den att man nästan fick klaustrofobi.

När vi tittat klart på fontänen och alla människor så knatade vi vidare mot nästa "måste", nämligen Spanska trappan.
Jag fattar inte vitsen.
En trappa som var helt full med folk, en obelisk som var inklädd i reklam och en bilväg framför med arga bilister som inte kom fram på grund av alla turister.
Har sett den och behöver inte göra om det.

Vi vände stegen hemmåt och kikade i en och annan matvaruaffär på vägen.
Det blev pasta på en turistig restaurang till middag.

1 kommentar:

Camilla sa...

Känner igen det där om allt folket vid Fontana di trevi. Vi kom dit via någon smal folktom gata. Plötsligt när vi klev ut på platsen framför fontänen var det smockfullt.

Spanska trappan har jag inte heller förstått riktigt. På alla foton är det fullt med vackra blommor men det har det inte varit när jag varit där varken i januari eller i juni.

Ser fram emot att läsa fortsättningen.
/Camilla