fredag 11 januari 2008

Rom, dag 4, Arkeobus och Roms sämsta restaurang.

Valet stog mellan arkeobus eller Vatikanen. Vädret skulle kunna erbjuda regn, men det visade sig inte stämma på morgonen. Alltså blev det Arkeobus.

Den utgår från Termini var 20 minut med start 9 på morgonen. Här tillämpas oxå den så så kallade "stop n go" formen, så vi hade tittat ut några hållplatser vi tänkte stanna på. Bussen åker en sväng utanför stadsmuren och vi såg fram emot att se både stadsmuren, men också katakomber och akvedukter.

Bussen kom inte förrän 9.20, så vi fick börja med att vänta på bussen. Sedan klev vi på och då visade det sig att de höjt priset från 10 till 13 euro per person. Vi blev dessutom informerade om att de ena stoppet med katakomber, det som vi ville besöka, var stängt just idag.
Vi satte oss ner, pluggade in lurarna och vek upp kartan, då visade det sig att de inte bara höjt priset, utan dessutom kortat ner turen. Alltså blev det inga akvedukter, men så kan det gå. Vi får åka till Rom igen och besöka alla platser vi inte lyckades med denna gång, tur för oss! :-)

Bussen passerade först flera kända platser innanför stadsmuren, bland annat Colosseum och Terme di Caracalla , sedan passerade vi genom San Sebastiano porten ut på via Appia Antica.

Vi hoppade av vi de öppna katakomberna San Sebastiano, köpte en rabbaterad biljett, eftersom vi åkt arkeobus, och väntade på en engelsktalande guide.
Efter 10 min kom en guide, men också en grupp ungdomar från USA, en STOR grupp.... Vi blev c:a 50 personer som skulle gå med samma guide och nere i katakomberna finns inte så mycket plats. Guiden gjorde ett så bra jobb han bara kunde och det var en väldigt intressant guidning.
Det var trånga gångar och växlade mellan att vara varmt och fuktigt till att vara riktigt kallt. De gravar vi passerade är utgrävda, så man ser mest hål väggar, men oxå små rum med flera gravar, troligen familjegravar.
Ett rum är dedicerat till Helgonet Sebastian, som också har gett namn åt det kapell, eller kyrka som ligger ovanpå katakomberna.

När vi kom upp hittade vi en kaffemaskin och fikade därför med medhavd bulle. Sedan bestämde vi oss för att promenera till nästa bussstopp. En lugn och trevlig promenad, med många fina ruiner! :-)

Vi hoppade på nästa buss och åkte med den tillbaka till stadsmuren. Där sa bussens audioguide att det var ett stopp, så vi plingade och blev avsläppta tillsammans med ett annat par.
Vi gick längst stadsmuren, fotade både den och porten. Vi besökte dessutom det väldigt intressanta murmuseet, som var vänliga nog att släppa in mig gratis eftersom jag är ICOM-medlem! Vi fick både muren och stadsportens historia, men det häftigaste var nog att vi fick gå inne i muren och stå ute, ovanpå stadsorten!

När vi var klara med museet gick vi tillbaka till det ställe där vi blivit avsläppta och efter lång väntan kom äntligen en buss. Det visade sig att detta inte var en hållplats och tjejen som tog betalt var inte helt glad över att vi ville kliva på. Men vi fick kliva på och åkte med tillbaka till Termini där vi åt lunch.

På eftermiddagen tog vi en promenad och besökte bland annat basilikan Santa Maria Maggiore. Den var vackert utsmyckad både på insidan och utsidan, samt fint upplyst.

Vi var påväg hemåt och passerade en restaurang som heter That's Amore. De hade rekommendationer inramade på ett litet bord utanför och det såg mysigt ut med levande ljus när vi tittade in. En servitris kom ut och undrade om vi ville äta, vi hade tänkt vänta lite, men bestämde oss för att gå in för det såg så trevligt ut. Det stod att de hade regional mat och hemgjord pasta.

Eftersom vi inte var så väldigt hungriga bestämde vi oss för varsin rätt, pasta med broccoli och saffransrisotto samt veckans vin.
Vi fick vatten, sedan hände det inget på väldigt länge.
Efter att ha väntat väldigt länge kom hon med maten, men först efter att ha passerat vårt bord med den. Vi bad om vårt vin och servitrisen såg förvånad ut. Hon bläddrade i sitt block och konstaterade att vi skulle ha veckas vin. Vid det laget hade vi ändrat oss, så vi beställde en karaff husets röda istället. Den kom efter en stund.

Jag tog en första tugga av deras hemlagade pasta, det var som att bita i halvgräddad deg. Magnus tog en tugga av sin risotto och den var torr och riset knastrade mellan tänderna. Vi bytte efter att ha ätit halva, för att få testa den andra hemska maträtten.
Vi borde ha skickat tillbaka maten, men i samma veva kom en språkgrupp på c:a 30 personer och all personal försvann till någonstans en trappa upp.

Vi var inte de enda som verkade missnöjda med sin mat, folk runt oss såg inte ut att njuta av maten som vi sett på andra resturanger.
Efter en massa tjafs fick vi i alla fall betala notan, men det var nära av vi bara gick efter en stund, för personalen bemötte oss med ointresse och sura miner när de väl kom tillbaka från övervåningen. Återigen var inte vi de enda som fick den behandlingen av personalen.

Vi har nu utnämnt That's Amore till Roms sämsta restaurang.
Det var helt genomgående maten, servicen, och personalen. Tyvärr lockar de in folk med sina levande ljus, en romantisk filmbild av italienska resturanger.

Tips!
Låt dig inte luras av levande ljus. Kolla istället vart italienarna äter!
Håll dig borta från That's Amore! Tyvärr finns det två resturanger som heter så i Rom, de tillhör samma ägare.

Vi avslutade vår kväll med fantastisk italiensk glass på en restaurang ett kvarter från hotellet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig reseberättelse! /Gunnar

Maria sa...

Tack! Det var en mycket trevlig resa! :-)

Anonym sa...

kul läsning och fina bilder. Var glassen god?/m

Maria sa...

Mycket god italiensk glass! :-D