onsdag 29 oktober 2008

Cape point, Pingviner och tårta!

Magnus födelsedag! Denna skulle vi fira med pingvinerna, men det kommer jag till lite senare.

Vi klev upp tidigt för att kunna komma iväg i bra tid, vi skulle på en ordentligt utflykt idag!
Tvisten på frukosten denna morgon var hjärt-formade pannkakor, gott!

Vatten och snax i ryggsäcken, massor med solskyddsfaktor och en karta så gav vi oss iväg. Första målet för dagen var Cape point, den man kallar spetsen på Afrika trots att det inte är sant. Häftigt är det i alla fall och dessutom en nationalpark så det är klart värt att åka dit!

Det finns flera vägar att välja mellan för att komma till nationalparken. Vi åkte en bit efter den östra kusten och lyckades se val och delfin på långt håll!
Sedan svängde vi av på väg 66 och åkte uppe i bergen, dels för att se utsikten men också för att se lite av det spännande landskapet.

Cape point är som sagt en nationalpark, till hör Table mountains nationalpark, så man måste betala en avgift för att komma in. Något jag tycker är helt okej, eftersom det gör att man kan bevara miljön och historian för framtiden!


Landskapet är dramatiskt kargt och har man tur kan man se vilda djur!
Vi hade inte tur med djuren på väg mot själva pointen, men det är vackert att bara titta på naturen!

Man kör så långt ut det går och parkerar bilen. Sen har man en möjlighet att välja att gå upp hela vägen, eller åka ett slags tåg en bit. Vi valde att åka upp, både för att spara på krafterna till senare, men också för att det är skoj att prova!När man klivit av tåget är det dags att börja gå i trappor, det är många trappor för att komma upp till den högst belägna fyren. Klart värt besväret!

Bilden föreställer fyren, tagen från promenaden till pointen.

Om man fortfarande känner sig sugen på äventyr efter att ha besökt fyren så går det en stig ut på själva udden. Det är brant, smalt och en bit att gå, men jag kan varmt rekommendera att ta sig dit om man har möjlighet.
Det är häftigt och dramatiskt och har man tur så ser man valar!
Vi hade tur, mycket tur! Vid ett tillfälle såg vi i runda slängar 10 valar i olika grupper som simmade efter kusten.

Min kamera är inte den bästa när man ska fota valar, men på bilder kan man se 4 st om man tittar lite noga!
Behöver jag skriva att vi spenderade en ganska lång stund med att titta på valarna?!
Det är inte varje dag man får en sån chans och då gäller det att passa på!


Vi gick ner hela vägen till parkeringen igen. Och tur för oss så ligger det en restaurang där, den heter Two Oceans Restaurant och har en helt fantastisk utsikt! Dagens lunch blev struts och till det en Shiraz från Rickety Bridge.
Det vill säga, jag beställde vin till maten, Magnus smakade bara på mitt vin eftersom han körde bil.

Förra gången jag besökte Cape point så åkte vi aldrig till Cape of Good Hope, så det gjorde vi denna gång. Skoj att ha varit där, men Cape point är nog häftigare!På väg till och från Cape of Good Hope såg vi en strutsfamilj!
Kan du se ungen?
Vi såg också en stor sköldpadda, men den har jag ingen bild på.

Vi lämnade Cape Point och åkte till Boulders. Här har en koloni pingviner slagit sig ner. Det är lite knepigt att se pingvinerna på stranden och bland gräs och buskar, men de verkar trivas. Och det märkes verkligen denna gång eftersom det kryllade av ungar! De höll som bäst på att tappa sina duniga fjädrar och såg ganska skojiga ut.
Det har skapats en nationalpark kring pingvinerna, både för att skydda dem men också för att få dem att inte knata runt allt för mycket i den lilla staden.
Det finns en strand där man kan bada med pingvinerna, men de är vilda och inte alls så sugna på att simma med människor.
Jag passade i alla fall på att bada fötterna och det simmade förbi några pingviner!
På en annan del av stranden kan man gå ut på långa bryggor och komma riktigt nära de små lustiga fåglarna. Det märks att de känner sig trygga där för de bryr sig inte ett dugg om att man står och titta på dem.
I Boulders drack vi födelsedags te och åt någon form av kaka, med utsikt över pingvinerna så klart!

När de snälla människorna som jobbar i nationalparken vill stänga för kvällen satte vi oss i bilen för att köpr Chapmans peak drive tillbaka till Cape Town.
Det sig att vägen var avstängd för reparation, så det får bli nästa gång!

4 kommentarer:

Camilla sa...

Kul att läsa dina inlägg och framför allt se bilderna på alla djuren.

Maria sa...

Då är det bäst att jag fortsätter att skriva, det kommer mer djur framöver! :-)

Malin sa...

jag ser framför mig hur ni försöker trycka pingvinerna på vingen för att se om de kan sjunga en konstig (och högljudd) sång...

Maria sa...

Tyvärr får man inte komma SÅ nära.....