måndag 3 november 2008

Robben Island och blommor

Vi tog lite sovmorgon och avnjöt sedan en omelett till frukost. Varje frukost var en överraskning!

Klockan 11 gick båten från Waterfront till Robben Island. Detta är fängelseön som Nelson Mandela spenderade många år på.
Men Robben Island har en väldigt lång historia och många olika länder har kontrollerat ön genom tiderna. Sedan mitten av 1600-talet har ön varit något form av fängelse, eller plats att frakta oönskade människor till.

Båten tar en knapp timme och under turen kan man antingen titta på den spektakulära vyn över Cape Town, eller en film om öns historia.

När man kommer till ön så få man gå på en buss. På bussen finns en guide som berättar om ön, dess historia och hur det var att sitta i fängelse här. Guiderna är nämligen gamla politiska fångar, som tack vare museet och dess besökare har ett jobb.

Detta var mitt andra besök på Robben Island och det berör mig lika mycket varje gång. Jag önska att alla hade möjligheten att ta sig hit, se byggnader, natur och höra historien om ön!

Bussturen ska ta 45 minuter, men våra blev ganska mycket längre på grund av en otroligt intressant guide! Efter turen blir man avsläppt vid fängelset och får en ny guide.

Vår guide hade suttit 7 år på Robben island och arbetat 5 år i fängelseköket. Han berättade om hur det var inne i fängelset baserat på sina erfarenheter.
Vi fick också se två fängelseceller: en gemensam för upp till 40 fångar och sedan naturligtvis Nelson Mandelas cell.
Sedan är det dags att gå tillbaka till båten.

Hela turen tar ca 3½ timme och det är värt varenda krona och minut!

Vi åt lunch när vi kom tillbaka till Waterfront och sedan åkte vi till Kirstenbosch National Botanical Garden för att titta på blommor.
Det är vår i Sydafrika just nu så blommor och träd höll på att så ut. Många foton blev det!

Kvällen avslutades med en fin stek på en restaurang för att sedan packa ihop våra saker, det är dags för nya äventyr! :-)

Inga kommentarer: